Σχέδιο δράσης SAMIRA για τη στήριξη του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η Επιτροπή σήμερα παρουσίασε το σχέδιο δράσης SAMIRA, το στρατηγικό θεματολόγιο για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Το ...


Η Επιτροπή σήμερα παρουσίασε το σχέδιο δράσης SAMIRA, το στρατηγικό θεματολόγιο για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Το σχέδιο θα βελτιώσει τον συντονισμό της ΕΕ, και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει ότι οι ραδιολογικές και πυρηνικές τεχνολογίες εξακολουθούν να ωφελούν την υγεία των πολιτών της ΕΕ και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το εν λόγω σχέδιο δράσης αποτελεί την πρώτη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου. 

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Η τρέχουσα πανδημία μάς υπενθύμισε τη σημασία της υγείας και την ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μας. Η ασφαλής ιατρική χρήση της ραδιολογικής και πυρηνικής τεχνολογίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και ήδη ωφελεί εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοστατεί στην προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων και την ανάπτυξη μεθόδων και θεραπειών ακτινοδιαγνωστικής παγκοσμίως, εφαρμόζοντας παράλληλα τις καλύτερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.»

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε περισσότερους και καλύτερους διαγνωστικούς ελέγχους. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διαθέτουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας τεχνολογία ακτινοβολίας. Η ακτινολογική απεικόνιση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Πρόκειται για ένα πάγιο στοιχείο της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Το σχέδιο δράσης SAMIRA είναι το πρώτο παραδοτέο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας των κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και της έρευνας.»

Το σχέδιο δράσης SAMIRA διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες, με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας. Το σχέδιο καθορίζει δράσεις και μέτρα όσον αφορά τρεις βασικούς τομείς: i) διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών ραδιοϊσοτόπων ii) βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας στην ιατρική, και iii) διευκόλυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: 

- η Επιτροπή θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κοιλάδα ραδιοϊσοτόπων (ERVI) για να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ευρώπης όσον αφορά την προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη και στην εισαγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων και μεθόδων παραγωγής.

- Η Επιτροπή θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κράτη μέλη λειτουργούν σύμφωνα με τις βέλτιστες προδιαγραφές.

- Η Επιτροπή θα δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ και της θεματικής ομάδας «Υγεία» του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη», αναπτύσσοντας και υλοποιώντας ερευνητικό χάρτη πορείας για τις ιατρικές εφαρμογές πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνολογίας ακτινοβολίας.

Καίριος ο ρόλος των πυρηνικών τεχνολογιών και των τεχνολογιών ακτινοβολίας

Οι διάφορες πυρηνικές τεχνολογίες και τεχνολογίες ακτινοβολίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η μαστογραφία, η υπολογιστική τομογραφία και άλλες μορφές ακτινολογικής απεικόνισης είναι τεχνολογίες απαραίτητες για όλα τα στάδια της διαχείρισης του καρκίνου. Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις πλέον αποτελεσματικές, αποδοτικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τον καρκίνο που είναι στη διάθεση ασθενών και γιατρών. Η πυρηνική ιατρική αποτελεί μέθοδο ρουτίνας για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου και αξιοποιείται όλο και περισσότερο για τη θεραπεία του καρκίνου.

Με το μοναδικό της δίκτυο εφοδιασμού, τις καινοτόμες εξελίξεις στην τεχνολογία και την ισχυρή της δέσμευση για κλινική έρευνα, η Ευρώπη διαδραματίζει καίριο ρόλο στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ιατρικών ραδιοϊσοτόπων στην παγκόσμια αγορά, με μερίδιο αγοράς πάνω από 60 % για ορισμένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ραδιοϊσότοπα. Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόσφατες φαρμακευτικές και κλινικές εξελίξεις της πυρηνικής ιατρικής όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου προήλθαν από την ΕΕ. 
 
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του σχεδίου δράσης SAMIRA βασίζονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί με μέσα και προγράμματα στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Related

What's hot? 4251542271063546367

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item