Η ΕΕ ενθαρρύνει τους εταίρους να υλοποιήσουν τη συμφωνία του Παρισιού

Από την σήμερα έως τη 12η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, στ...


Από την σήμερα έως τη 12η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Κατά τις ημερομηνίες 1-2 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, η οποία εγκαινιάζει επίσημα την COP26. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ. Στην COP26 θα παραστεί επίσης η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον, ενώ η ΕΕ θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα πιέσει όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα παροτρύνουμε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το κλίμα, ώστε να επιτύχουν τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε στο Παρίσι, στον οποίο η ΕΕ συνεισφέρει ήδη πάνω από 25 δισ. δολάρια, με προοπτική αύξησης της συνεισφοράς, και θα εργαστούμε για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού.

Μιλώντας ενόψει της COP26, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: . «Ο παγκόσμιος αγώνας για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε όλοι να είμαστε νικητές. Στην COP26, έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Στην Ευρώπη διαθέτουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Στη Γλασκόβη θα παροτρύνω και άλλους παγκόσμιους ηγέτες να πράξουν το ίδιο· να καινοτομήσουν και να επενδύσουν σε μια νέα, πιο βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Εν ολίγοις, να ευημερήσουν και να οικοδομήσουν υγιέστερες κοινωνίες, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.» 

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το βάρος της επιστήμης, την υποστήριξη των πολιτών και τον εντατικό δημόσιο έλεγχο που θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να πραγματοποιήσουμε τολμηρά βήματα στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα. Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να προστατεύσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας σ' αυτόν τον πλανήτη. Τις τελευταίες εβδομάδες συνεργάζομαι με εταίρους από κάθε ήπειρο για να προλειάνω το έδαφος για τις μελλοντικές συνομιλίες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση τώρα για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων της συμφωνίας του Παρισιού, την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών και την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης για το κλίμα.»

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, 195 χώρες συμφώνησαν να υποβάλουν εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους ατομικούς στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Συλλογικά, οι εν λόγω ΕΚΣ θα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση της μέσης μεταβολής της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον 1,5°C έως το τέλος του αιώνα. Η τελευταία συγκεφαλαιωτική έκθεση της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, δείχνει ότι οι τρέχουσες ΕΚΣ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, γεγονός που μας θέτει σε τροχιά για επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,7°C, με εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που συνιστούν υπαρξιακή πρόκληση. 

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να κινητοποιούν ετησίως συνολικά 100 δισ. δολάρια διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα από το 2020 έως το 2025, προκειμένου να βοηθήσουν τις πλέον ευάλωτες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως στις προσπάθειές τους για μετριασμό και προσαρμογή. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο του στόχου, και η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόσφατα πρόσθετο ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2027. Ωστόσο, και άλλοι εταίροι πρέπει τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να καλύψουν το τρέχον έλλειμμα ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων. Η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων ώστε αυτές να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αναπτύξουν μια καθαρή οικονομία. 

Έξι έτη μετά την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού, η ΕΕ θα διαπραγματευθεί επίσης με άλλα μέρη στην COP26 για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ειδικότερα, αναζητούμε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική ακεραιότητα των παγκόσμιων αγορών ανθρακούχων εκπομπών και θα προβλέπει υποχρεώσεις διαφάνειας και υποβολής εκθέσεων. Μια εύρυθμη διεθνής αγορά ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. 

Παράλληλες εκδηλώσεις της ΕΕ στην COP26 Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ΕΕ θα διοργανώσει πάνω από 150 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερό της στη Γλασκόβη και στο διαδίκτυο. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες διοργανώνονται από διάφορες χώρες και οργανώσεις από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, θα προβάλλουν ευρύ φάσμα θεμάτων συναφών με το κλίμα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η εξεύρεση βιώσιμης χρηματοδότησης, η έρευνα και η καινοτομία.

Related

What's hot? 1275570160241204893

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item