Η Επιτροπή στηρίζει τη συμφωνία για έναν ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στην προετοιμασία ενόψει και κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων. 

Ο ΕΜΑ, χάρη στην αναθεωρημένη εντολή του, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά και να μετριάζει τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια σοβαρών συμβάντων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να συμβάλλει καθοριστικά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ταχύτερης έγκρισης φαρμάκων που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν μια νόσο που προκαλεί κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας. 

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά προς την υλοποίηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη υγειονομική κρίση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρωτοστάτησε στις εργασίες μας καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών, την αξιολόγηση και την έγκριση εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της νόσου. Χάρη στην αυστηρή αξιολόγηση του ΕΜΑ, οι πολίτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα εμβόλια και τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. 

Ο ισχυρότερος ΕΜΑ εξασφαλίζει ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ για τον μετριασμό και την πρόληψη των ελλείψεων σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για τη διασφάλιση της ταχύτερης έγκρισης και της διαθεσιμότητας νέων φαρμάκων με σκοπό την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. 

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη ΕΕ. Όμως πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, να θεσπίσουμε νέους κανόνες για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υποβληθεί και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν προκειμένου να χαραχτεί η μελλοντική πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα.» Κάθε μέρα μετράει.» 
 
Πλέον, ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και η πρόταση για την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. 

Η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου επειγόντων μέτρων σχετικά με τα ιατρικά αντίμετρα θα εγκριθεί από το Συμβούλιο. 

Από κοινού, οι προτάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την COVID-19 και αποτελούν τη βάση για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Related

What's hot? 495292956396006071

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item