Christa Schweng: "Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα ανεχθεί τη ρωσική επιθετικότητα"

ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG  Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθύμισε με βάναυσο τρόπο τον αρχικό σκοπό της ίδρυσης της ΕΕ: Η διατήρηση της μακρο...


ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθύμισε με βάναυσο τρόπο τον αρχικό σκοπό της ίδρυσης της ΕΕ: Η διατήρηση της μακροχρόνιας ειρήνης στην ήπειρο. Δυστυχώς, καταφέραμε να το λησμονήσουμε. Ιδίως η νεότερη γενιά έπαψε πλέον να βρίσκει το ευρωπαϊκό αφήγημα για την ειρήνη ελκυστικό. Τώρα, μαθαίνουμε εκ νέου, ότι, όπως είπε και ο Albert Camus, η ειρήνη είναι η μόνη μάχη που αξίζει τον κόπο να δοθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη αλλαγών, εκεί όπου χρειάζονται. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβίωσε τον χειρότερο εφιάλτη του 20ού αιώνα —πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας τίθεται και πάλι υπό αμφισβήτηση. Αυτό συνοδεύεται επίσης από τον κίνδυνο λιμού και γενοκτονίας. Η ρωσική επιθετικότητα αντιτίθεται σε ό,τι είναι «ευρωπαϊκό» και σε ό,τι είναι «δημοκρατικό». Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα το ανεχθεί. Η ειρήνη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ένωση θεμελιώθηκε στο δύναμη του δικαίου και όχι στο δίκαιο της ισχύος. 

Πριν από δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ως αναγνώριση των 60 ετών ειρήνης, συμφιλίωσης και δημοκρατίας. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει και να καταστεί ακόμη ισχυρότερη θεματοφύλακας της ειρήνης και της δημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη είναι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του —μετανάστευση, περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση των τιμών της ενέργειας και η ανάγκη για στρατιωτικοποίηση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται οι προηγούμενες προκλήσεις, όπως η νόσος COVID-19, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσουμε να συνδράμουμε του γείτονές μας, δηλαδή τον ουκρανικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, επικροτώ τα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις συστάσεις της ΕΟΚΕ για άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, με σκοπό την προστασία τόσο των ανθρώπων στην Ουκρανία όσο και των Ουκρανών μεταναστών, και την ενίσχυση της αυτονομίας της Ευρώπης, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. 

Διανύουμε μια δύσκολη εποχή, ιδίως λόγω της κόπωσης που εξακολουθούμε να νιώθουμε μετά την πανδημία COVID-19 και τους πρόσφατους περιορισμούς κυκλοφορίας. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε το τωρινό πνεύμα ενότητας. Για μένα ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μια ανθεκτική δημοκρατία οικοδομεί τις δυνάμεις και την ευρωστία της στηριζόμενη σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούσαν «δήμο», δηλαδή τον λαό, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για εργοδότες, εργαζομένους ή τους πολίτες εν γένει! Μόνο ενωμένοι μπορούμε να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον. 

Βρήκαμε εκ νέου τον συναισθηματικό σύνδεσμο και το αίσθημα οικειοποίησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είχαμε απολέσει προσφάτως: την ΕΙΡΗΝΗ. 

* Η Christa Schweng είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 3484537399209946857

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item