Οι προτάσεις της Ολομέλειας για το Μέλλον της Ευρώπης "δείχνουν" αναθεώρηση Συνθηκών

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μ...


Κατά την τελευταία συνεδρίασή της την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης κατέληξε βάσει συναίνεσης στις τελικές προτάσεις της. Πλέον έχει εγκρίνει 49 προτάσεις σε 9 θεματικούς τομείς, με τουλάχιστον 300 μέτρα για την επίτευξή τους, με βάση 178 συστάσεις από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, τη συνεισφορά των Εθνικών Ομάδων Πολιτών, και 43.734 εισηγήσεις σχετικά με 16.274 ιδέες που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. 

Η απόφαση του Κοινοβουλίου

Την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να στηρίξει το προσχέδιο προτάσεων της Ολομέλειας. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι το ΕΚ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα, διασφαλίζοντας π.χ. ότι η συμβολή των πολιτών θα παραμείνει στο επίκεντρο των συζητήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Οι ομιλητές από τις πέντε πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν ευρεία πλειοψηφία στο ΕΚ (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Renew, Πράσινοι και Αριστερά) συμφώνησαν ότι τα προσχέδια προτάσεων αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό επίτευγμα. Επεσήμαναν δε τα συγκεκριμένα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου όσον αφορά τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής και δημοκρατικής διαδικασίας, για παράδειγμα μέσω της σύστασης των Ομάδων Εργασίας, οι οποίες υπέβαλαν τα προσχέδια προτάσεων της Ολομέλειας. Οι εκπρόσωποι δύο πολιτικών ομάδων (ID και των Συντηρητικοί) υποστήριξαν ότι οι προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ανακοίνωσαν ότι οι ομάδες τους δεν θα τις στηρίξουν. 

Συναίνεση στην Ολομέλεια: έτοιμοι οι ευρωβουλευτές να πιέσουν για αναθεώρηση των Συνθηκών

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με την παρουσίαση των προτάσεων από τους προέδρους των Ομάδων Εργασίας και τους εκπροσώπους των πολιτών. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με βάση τις συστάσεις των πολιτών.

Μετά τις παρουσιάσεις, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών συνιστωσών της Διάσκεψης (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή και εθνικά κοινοβούλια) ενέκριναν τις προτάσεις βάσει συναίνεσης. Κατά την ομιλία του και εξ ονόματος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου, ο συμπρόεδρος της Διάσκεψης Guy Verhofstadt επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικές ομάδες θα υποβάλουν ψήφισμα κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 2-5 Μαΐου στο οποίο θα καλέσουν για αναθεώρηση των Συνθηκών. Σχολιάζοντας ότι η Διάσκεψη τον έκανε να συνειδητοποιήσει τη σημασία των συμμετοχικών μηχανισμών που συμπληρώνουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο ίδιος δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να αγωνιστούν σκληρά ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της Διάσκεψης θα μετατραπούν στις απαραίτητες για την ΕΕ μεταρρυθμίσεις. 

Οι πολίτες απαιτούν δράση

Το Σάββατο το πρωί, οι πολίτες έλαβαν τον λόγο για να σχολιάσουν τις τελικές προτάσεις και τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτές, μιλώντας θετικά και για τα δύο θέματα. Τόνισαν ότι αναμένουν πλέον από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την συνέχεια που αρμόζει στην Διάσκεψη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην απογοητευτούν οι πολίτες στον απόηχο αυτής της ιστορικής στιγμής. Επίσης, σχολίασαν τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι ιδέες τους μέσω των συζητήσεων της Διάσκεψης και τον αντίκτυπο που είχε σε αυτές η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνειδητοποίησαν τη σημασία της υπεράσπισης των ιδεών τους κατά την προετοιμασία των προτάσεων. 

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), οι τρεις συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής θα παρουσιάσουν την τελική έκθεση της Διάσκεψης στους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σε τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Related

What's hot? 3106787018418798543

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item