Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να ενισχύσει επειγόντως τη δράση της για το κλίμα
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά συστάσεων μετά από ένα καλοκαίρι καταστροφικών ξηρασιών, δασικών πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρι...
http://www.thecolumnist.gr/2022/09/blog-post_16.html
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά συστάσεων μετά από ένα καλοκαίρι καταστροφικών ξηρασιών, δασικών πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα σχετικά με την αύξηση των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με 469 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 44 αποχές. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius και την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου.
Απαιτείται μεγαλύτερη φιλοδοξία για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά και τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, λένε οι ευρωβουλευτές. Επιθυμούν η Επιτροπή να προτείνει ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλέον ευάλωτες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον καθορισμό ενός παγκόσμιου στόχου προσαρμογής και να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα επιτύχει τον στόχο της για διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ευρωβουλευτές καλούν ακόμη την Επιτροπή να εκπονήσει αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους ξηρασίας, δασικών πυρκαγιών και απειλών για την υγεία. Επιθυμούν μια να πραγματοποιηθεί «στρες τεστ» της ΕΕ για την ανθεκτικότητα βασικών υποδομών στην κλιματική αλλαγή, έως το καλοκαίρι του 2023.
Ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών
Το κείμενο τονίζει τη σημασία της προώθησης και της πλήρους αξιοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Λαμβανομένων υπόψη των όλο και πιο συχνών και σοβαρών κλιματικών καταστροφών, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να δημιουργηθεί γρήγορα ο νέος μόνιμος στόλος «rescEU» και να συμπεριληφθεί σε αυτόν μηχανισμός για την αύξηση του υφιστάμενου εθελοντικού αποθέματος πυρόσβεσης. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, απαιτείται επίσης η σύσταση μόνιμης δύναμης πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Προτεραιότητα η αποθήκευση τροφίμων και η βιώσιμη χρήση του νερού
Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζει τα συστήματα τροφίμων της, προκειμένου να τα καταστήσει μακροπρόθεσμα ανθεκτικότερα. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα ζωοτροφών και τροφίμων και να θεσπίσουν συστήματα άρδευσης που δεν χρησιμοποιούν επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα, όπως η αποθήκευση όμβριων υδάτων ή η ανακύκλωση λυμάτων, σε συνδυασμό με προσπάθειες για τη μείωση της συνολικής χρήσης νερού. Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για τα ύδατα.
Η περαιτέρω δράση της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει στόχο της ΕΕ για ουδετερότητα ως προς την υποβάθμιση της γης στην ΕΕ έως το 2030 και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών προκειμένου να προστατεύονται τα δάση της ΕΕ από καταστροφές που προκαλούνται από ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Τονίζεται ότι το Κοινοβούλιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση μιας πιο φιλόδοξης νομοθεσίας της ΕΕ και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα από τις 28 Νοεμβρίου 2019. Η δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% το 2030 «fit for 55» είναι το σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να γίνει η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.