Κ. Αρβανίτης και Π. Κόκκαλης: "Ανεπαρκή τα μέτρα της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση"

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης , σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισ...


Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισαν πως τα μέτρα που εξήγγειλε είναι ανεπαρκή. 

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές «η άκρατη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας έχει οδηγήσει τα κράτη στην ανικανότητα να ελέγξουν την επάρκεια και το κόστος του δημόσιου αγαθού που είναι η ενέργεια». Αναγνωρίζουν ακόμη ότι η αγορά δεν είναι ικανή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και απαιτείται βαθιά αναμόρφωση με προτάσεις έως το τέλος του έτους. 

Σχολίασαν ακόμη την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσwhς να εξαγγείλει τα μέτρα, τα οποία δεν θα προσφέρουν πραγματική λύση όσο κινούνται στο πλαίσιο της αγοράς και συνέχισαν: «Τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε γεωπολιτικές, δημοσιονομικές αλλά και κρίσεις δημόσιας υγείας».

Τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών αναμένουν λύσεις. Το ενεργειακό αποδεικνύει την αδυναμία των κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει. 

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Αρβανίτη και Πέτρου Κόκκαλη: 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε δημόσια στην ομιλία της αυτό που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά στην τσέπη τους. Η άκρατη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας έχει οδηγήσει τα κράτη στην ανικανότητα να ελέγξουν την επάρκεια και το κόστος του δημόσιου αγαθού που είναι η ενέργεια. Αναγνώρισε ότι η αγορά δεν είναι πλέον ικανή για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση και ότι χρειάζεται μια βαθιά αναμόρφωση με προτάσεις που θα φέρει ως το τέλος του έτους. Δυστυχώς η ΕΕ ήρθε και πάλι πολύ αργά για να προσφέρει μια σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν την κατάσταση αλλά δεν θα προσφέρουν πραγματική λύση όσο κινούνται στο πλαίσιο της αγοράς. 

Προφανώς πλαφόν δεν μπορεί να μπει στο φυσικό αέριο διότι το αέριο ανήκει σε άλλους πωλητές, μπορεί όμως να μπει στη λιανική και να προστατεύσει τους πολίτες. 

Αναγνώρισε την πραγματικότητα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τιμή των ορυκτών καυσίμων αλλά τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα που οδηγούν σε κρίση γεωπολιτικές, δημοσιονομικές αλλά και κρίσεις δημόσιας υγείας. 

Η επιχορήγηση των ορυκτών καυσίμων δεν είναι ο σωστός δρόμος. Ο σωστός δρόμος είναι η στήριξη των ευρωπαίων πολιτών και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε είναι η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής, η στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ένα όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα δηλαδή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υδροηλεκτρικά και ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος 33% στα ουρανοκατέβατά κέρδη των εταιριών που παράγουν από ορυκτά καύσιμα. Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να εργαστεί για να μπορέσει η οργανωμένη πολιτεία να έχει ένα έλεγχο στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά παραδέχτηκε ότι είναι αρκετά περίπλοκο. Θα στηρίξει τη ρευστότητα των ενεργειακών εταιρειών ώστε να μην καταρρεύσουν και θα προσπαθήσει να παρέμβει και στις τιμές τις ενδοκοινοτικές. Η στήριξη του REpowerEU συνεχίζεται και τα κράτη μέλη καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για την απαναθρακοποίηση.​"

Related

What's hot? 3331050860553277619

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item