ΕΟΚΕ: "Η κοινωνική διάσταση να συμπεριληφθεί στους νέους κανόνες για τα βιώσιμα προϊόντα"
Κατά την πρόσφατη σύνοδο ολομέλειάς της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις κο...
http://www.thecolumnist.gr/2022/09/blog-post_87.html
Κατά την πρόσφατη σύνοδο ολομέλειάς της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις κοινωνικές πτυχές των βασικών προτάσεών της με θέμα την ευθυγράμμιση των κανόνων της ΕΕ για τα βιώσιμα προϊόντα, τον οικολογικό σχεδιασμό και τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Η ΕΟΚΕ ενέκρινε γνωμοδοτήσεις με θέμα τον χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταστούν κανόνας τα βιώσιμα προϊόντα, τον κανονισμό για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού, καθώς και τη Στρατηγική για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία και μέσω αυτών εντείνονται οι προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τους φυσικούς πόρους ενόψει των τρεχουσών κρίσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή.
Στη γνωμοδότηση με θέμα τον χάρτη πορείας για τα βιώσιμα προϊόντα και τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι η στρατηγική της ΕΕ για την κυκλική οικονομία θα επιτύχει μόνο εάν οι παραγωγοί, οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι αρχές συμμετέχουν σε αυτήν και ενημερώνονται δεόντως.
Η δε επιτυχής εφαρμογή της προϋποθέτει σαφείς, άρτιους και συνεπείς κανόνες με μέλημα την ανταγωνιστικότητα των βιώσιμων προϊόντων και την πιο συμπεριληπτική μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.
Ευρύτερο πεδίο εφαρμογής του νέου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό
Για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία απαιτούνται αφ’ ενός μεν νέα πρότυπα σχετικά με την ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κ.ά. των προϊόντων, αφ’ ετέρου δε βελτιωμένοι κανόνες σχετικοί με τις πληροφορίες που παρέχονται στα ψηφιακά διαβατήρια και σήματα προϊόντος για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Εντούτοις, στον κανονισμό παραβλέπεται η κοινωνική διάσταση. Η αναφορά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια των εταιρειών μοιάζει ανεπαρκής.
Περισσότερη έμφαση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην παιδική εργασία
Σε χωριστή γνωμοδότησή της με θέμα τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις κοινωνικές πτυχές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, ιδίως δε στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, η ΕΟΚΕ ζητεί τη λήψη αυστηρών μέτρων που θα απαγορεύουν τις οικονομικές συναλλαγές με όσες επιχειρήσεις απασχολούν παιδιά ή δεν παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Συν τοις άλλοις, η ΕΟΚΕ προτείνει στους καταναλωτές να αγοράζουν και να φορούν ρούχα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
Στο πνεύμα αυτής της προτροπής, απαιτούνται επενδύσεις και προγράμματα ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των αρχών επιθεώρησης εργασίας και των κοινωνικών εταίρων να έχουν εποπτεία των παγκόσμιων συμφωνιών και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τέλος, για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των λοιπών φορέων που δραστηριοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού της κλωστοϋφαντουργίας, η ΕΟΚΕ συνιστά την εγκαθίδρυση βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας.