Christa Schweng: "Όλα ξεκινούν από την ενέργεια"

ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19 προκάλεσαν σοβαρή κοινωνικοοικονομική αναστάτωση σε ολόκληρη την Ε...


ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19 προκάλεσαν σοβαρή κοινωνικοοικονομική αναστάτωση σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο φόβος αύξησης των τιμών της ενέργειας και της ενεργειακής ανασφάλειας, σε συνδυασμό με την αστάθεια των τιμών των τροφίμων και τον παγκόσμιο πληθωρισμό, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της λόγω των διογκούμενων τιμών της ενέργειας, θα είναι μεταξύ των κυρίαρχων θεμάτων του έργου μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κατά τους προσεχείς μήνες. 

Στη συμβολή μας στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή κρίση η οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και την ανάγκη να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η έκθεσή της ΕΕ σε αναξιόπιστους προμηθευτές και να διαφοροποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της. 

Εκτός από τις δυσκολίες εφοδιασμού και το καθήκον των κρατών μελών να εξασφαλίσουν ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μια άλλη πρόκληση αφορά τη διατήρηση της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και την κάλυψη των άλλων μακροπρόθεσμων αναγκών της ΕΕ. Οι πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να αποφέρουν συγχρόνως οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η επίτευξη αυτού του μαγικού τριγώνου θα επιτρέψει στις κοινωνίες μας να ξεπεράσουν τις κρίσεις, με σεβασμό των ορίων του πλανήτη και χωρίς να μείνει κανείς στο περιθώριο. Προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των πολιτών, απαιτούνται μέτρα για τη βελτίωση του διαλόγου με τους πολίτες, όπως επισημάνθηκε στις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Η ΕΟΚΕ είναι έτοιμη να επιτελέσει τον ρόλο της και να εξασφαλίσει τη δέουσα παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης και, σε περίπτωση διοργάνωσης μιας μελλοντικής Συνέλευσης, η ΕΟΚΕ πρέπει να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο σε αυτήν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θέμα αυτό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Ελπίζω ότι οι θερινές διακοπές πρόσφεραν σε όλους τουλάχιστον κάποια ψυχική ηρεμία και την πρόσθετη ενέργεια που όλοι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις.

* Η Christa Schweng είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 3185884518623025642

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item