Η ΕΟΚΕ προκρίνει τις δημόσιες επενδύσεις στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση μέσω μιας τριπλής προσέγγισης: κινητοποίηση χρηματοδότησης, συμμετοχή των πολιτών και του ι...


Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση μέσω μιας τριπλής προσέγγισης: κινητοποίηση χρηματοδότησης, συμμετοχή των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα και άσκηση ισχυρής πολιτικής ηγεσίας. Αυτό είναι το μήνυμα γνωμοδότησης πρωτοβουλίας που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΚΕ. 

Στη γνωμοδότηση που κατάρτισαν οι Thomas Kattnig και Lutz Ribbe υποστηρίζεται ότι για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας και για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, η ΕΕ χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο σε ευφυή ενεργειακά συστήματα και σε συστήματα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και σε υποδομές αποθήκευσης, και ότι πρέπει όλοι να διαδραματίσουν τον ρόλο του. 

Σύμφωνα με τη διεπαγγελματική ένωση ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, η ΕΕ πρέπει, αφενός, να διπλασιάσει τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε 55 δισ. ευρώ ετησίως και, αφετέρου, να αυξήσει τα κεφάλαια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής καθαρής ενέργειας σε 75 δισ. ευρώ ανά έτος. 

"Απαιτούνται μαζικές δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και των στόχων για το κλίμα. Είναι καίριας σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια, να διατηρηθούν οι τιμές σε προσιτά επίπεδα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας", δήλωσε ο κ. Kattnig.

Όσον αφορά τη μελλοντική οργάνωση των ενεργειακών συστημάτων και υποδομών, η ΕΟΚΕ στηρίζει την πρόθεση της Επιτροπής να βελτιώσει τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στηρίζει σθεναρά την ιδέα αποτιμήσεων της αγοράς με τις οποίες θα αναλύεται η συμπεριφορά όλων των δυνητικών παραγόντων. "Για τον σχεδιασμό μιας εύρυθμα λειτουργούσας ενεργειακής αγοράς, είναι καίριας σημασίας η Επιτροπή να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημόσιας και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και/ή της ιδιωτικής χρηματοδότησης ενεργειακών υποδομών", δήλωσε ο κ. Ribbe

Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε έργα υποδομών, η ΕΟΚΕ συνιστά τον περιορισμό των υπερκερδών για τις εταιρείες ενέργειας και την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» σε όλα τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Related

What's hot? 3865646268768210858

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item