Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην COP27 να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η Κομι...


Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η Κομισιόν θα καλέσει όλα τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και του συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα. 

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η Επιτροπή θα καλέσει όλα τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και του συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα, που συνήφθη στη διάσκεψη COP26 πέρυσι. 

Στις 7-8 Νοεμβρίου η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, με την οποία ξεκινά επισήμως η COP27. Από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ. Στις εκδηλώσεις της COP27 θα συμμετάσχουν επίσης οι Επίτροποι Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, Περιβάλλοντος, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, και Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ηγετών με θέμα τις επενδύσεις στο μέλλον της ενέργειας, τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης. Θα εκφωνήσει την κοινή δήλωση της ΕΕ σε σύνοδο της ολομέλειας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια σειρά εκδηλώσεων και θα υπογράψει διμερείς δηλώσεις με μια σειρά εταίρων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εταιρικές σχέσεις για τα δάση και το κλίμα και στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. 

Στην COP27, η διαπραγματευτική ομάδα της Επιτροπής θα ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων, ώστε οι φιλόδοξοι λόγοι να μεταφραστούν σε απτά έργα, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης προγράμματος εργασίας μετριασμού ώστε να ενισχυθεί επειγόντως το επίπεδο φιλοδοξίας των εργασιών μετριασμού και υλοποίησης εντός της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει σαφή πρόοδο προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την προσαρμογή (GGA). Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως τονίστηκε στο σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα που συνήφθη πέρυσι, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάτι που θα αποτελέσει επίσης βασικό θέμα στην COP15 για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί φέτος. 

Σχετικά με το ζήτημα των απωλειών και των ζημιών, η ΕΕ θα αναζητήσει αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών των ευάλωτων χωρών ανά τον κόσμο, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ υποστηρίζει ένα επίσημο σημείο της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την αποφυγή, την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών, ώστε να μπορέσουν τα συμβαλλόμενα μέρη να συζητήσουν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης σε χρηματοδότηση και την κλιμάκωση της στήριξης για τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες. Θα συνεργαστούμε με τις ανεπτυγμένες χώρες για να εξασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση για την προσαρμογή θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 και ότι οι χρηματοδοτικές συνεισφορές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αυξηθούν, ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 100 δισ. δολαρίων, προς τον οποίο η ΕΕ συνεισέφερε 23,04 δισ. δολάρια το 2021 — συνεισφορά σταθερή και μακράν η μεγαλύτερη όλων. 

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Επιτροπή θα διοργανώσει πάνω από 125 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ στο Σαρμ Ελ Σέιχ, καθώς και στο διαδίκτυο. Κατά τις εκδηλώσεις θα εξεταστεί μια ευρεία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση της φύσης, η ενεργειακή ασφάλεια και η πράσινη μετάβαση, η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ασφάλεια του επισιτισμού και της ύδρευσης, και η έρευνα και καινοτομία. Δεδομένου ότι η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή αλληλοενισχύονται, σε πολλές εκδηλώσεις θα αναδειχθεί επίσης η σχέση μεταξύ της COP27 και της επικείμενης COP15 που είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα.

Related

What's hot? 7931039367341037150

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item