Επιτροπή PEGA για κατασκοπευτικά λογισμικά: "Ζήτημα δημοκρατίας με πολλά αναπάντητα ερωτήματα"

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Με συνέντευξη τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σήμερα η τετραήμε...



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Με συνέντευξη τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σήμερα η τετραήμερη επίσκεψη της επιτροπής PEGA σε Κύπρο και Ελλάδα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Κοινοβούλιο για την υπόθεση των κατασκοπευτικών λογισμικών. 

Οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την υπόθεση ζήτημα δημοκρατίας, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα ενώ τόνισαν την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της ιδιωτικής σφαίρας των πολιτών αλλά και για ένα υγιές και πλουραλιστικό περιβάλλον στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο έως τις ελληνικές εκλογές του 2023 καθώς επηρεάζουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Αρχικά τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της επιτροπής κ. Jeroen Lenaers δηλώνοντας ότι υπήρξε πλήθος εποικοδομητικών συναντήσεων με εκπροσώπους των κυβερνήσεων, των κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών ενώ τόνισε ότι δεν εντοπίστηκαν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς, με την κατάσταση στην Ελλάδα πάντως να μην είναι συγκρίσιμη με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση υπογραμμίζοντας παράλληλα την έκπληξή του που δεν μπόρεσαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν ένα κοινό πόρισμα. Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι στόχος της επιτροπής είναι να ρίξει φως και να προτείνει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ που δεν θα επιτρέπουν τέτοιου είδους παρακολουθήσεις. Ταυτόχρονα, υποστήριξε την ανάγκη για διαφάνεια και θέσπιση ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου ως εγγύηση για ένα υγιές και πλουραλιστικό περιβάλλον για τα ΜΜΕ τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της διαφάνειας, την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και τη διασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής εποπτείας της χρήσης της παρακολούθησης. Δήλωσε δε με νόημα ότι "αναμένουμε την ψήφιση στοχευμένης νομοθεσίας και των σχετικών πολιτικών με ανυπομονησία"

Καταπέλτης ήταν η εισηγήτρια κ. Sophie in 't Veld η οποία έθεσε ευθέως ζήτημα δημοκρατίας. Απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό "συγκάλυψη" όταν ρωτήθηκε αλλά τόνισε ότι οι αρχές δεν δίνουν ουσιώδη στοιχεία της υπόθεσης ενώ βασικοί παράγοντες στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις παρακολουθήσεις δεν απάντησαν στην πρόσκληση της PEGA. Υποστήριξε ότι οι αρχές δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά να πραγματοποιήσουν έρευνα σε βάθος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κινητοποιήθηκε δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης χωρίς καν να κινήσει αυτονόητες διαδικασίες όπως κατασχέσεις υπολογιστών κλπ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά στη φερόμενη στενή διασύνδεση Δημητριάδη-Λοβέρδου με τον τελευταίο να περιγράφεται ως ανθυποψήφιος του Ν. Ανδρουλάκη και πρώην υπουργός σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε αντιδιαστολή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθετο σε επανάληψη τέτοιας συνεργασίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι σημαντικές πληροφορίες που υπάρχουν στο πόρισμα για τις παρακολουθήσεις, αν και παρουσιάζονται ως απόρρητες, θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν με εντολή τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του εθνικού Κοινοβουλίου. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές υπογραμμίζοντας ότι "οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει" μέχρι την επικείμενη αναμέτρηση του 2023 καθώς δεν είναι μόνο ελληνικές αλλά ευρωπαϊκές εκλογές υπό το πρίσμα ότι καθορίζουν τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Μετά το πέρας της συνέντευξης, το λόγο πήρε η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι δεν αποδείχθηκε καμία σύνδεση του παράνομου λογισμικού με την ελληνική κυβέρνηση και ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν απόλυτα με τα μέλη της επιτροπής ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Σε αυτήν την τοποθέτηση απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέλιος Κούλογλου, επίσης μέλος της PEGA, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι κομματικό, διακυβεύεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και γι’ αυτό χρειάζεται να δοθούν συγκεκριμένες και απτές απαντήσεις. Διερωτώμενος μάλιστα γιατί ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκαν χάνοντας τις δουλειές τους, αν όντως δεν υπήρχε κάτι μεμπτό.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 254024195563092151

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item