Πακέτο βοήθειας 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τα κατεστραμμένα σχολεία της Ουκρανίας

Ακριβώς τρεις μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, η Ευρωπαϊκή...


Ακριβώς τρεις μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψαν πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν κατά τον ολοκληρωτικό επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η στήριξη θα φτάσει στην Ουκρανία μέσω των εταίρων της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και εν μέρει ως δημοσιονομική στήριξη προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 14 εκατ. ευρώ από τρέχουσα σύμβαση με την πολωνική τράπεζα ανάπτυξης «Bank Gospodarstwa Krajowego» για την αγορά σχολικών λεωφορείων και την ασφαλή μεταφορά παιδιών της Ουκρανίας στο σχολείο. Η Επιτροπή έχει επίσης δρομολογήσει πανευρωπαϊκή εκστρατεία αλληλεγγύης για τη δωρεά σχολικών λεωφορείων στην Ουκρανία, τα οποία διοχετεύονται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Συνολικά, περίπου 240 λεωφορεία βρίσκονται ήδη καθ' οδόν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότερα. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Οι στοχευμένες επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών υποδομών, ιδίως καθώς ο χειμώνας τυλίγει τη χώρα, αποτελούν προμελετημένο έγκλημα εις βάρος εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας στο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας να στηρίξουμε την αποκατάσταση των σχολείων που υπέστησαν ζημίες και καταστράφηκαν από τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας. Έως τις αρχές του 2023, θα παραδώσουμε επίσης σχολικά λεωφορεία στην Ουκρανία, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μεταβαίνουν στο σχολείο υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Το μέλλον της Ουκρανίας ξεκινά με τα παιδιά της να επιστρέφουν στα σχολεία.»

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, κ. Ολένα Ζελένσκα, υπογράμμισε: «Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδίως στην πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη στήριξη της αποκατάστασης των ουκρανικών σχολείων. Σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών στην Ουκρανία έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν τακτικά στο σχολείο. Τα υπόλοιπα είναι αναγκασμένα να φοιτούν διαδικτυακά ή σε υβριδική μορφή. Λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και διακοπών ρεύματος, αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο. Για το ίδρυμά μου, η αποκατάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί προτεραιότητα. Η εκπαίδευση των παιδιών μας σήμερα αποτελεί τη συμβολή μας στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.» 

Το πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει: 

- 34 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν μέσω του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη προγραμμάτων (UNOPS) και 14 εκατ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Η εν λόγω στήριξη θα επικεντρωθεί στιςμικρές και μεσαίες επισκευές, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών παραθύρων, οροφών, πορτών, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και θέρμανσης, καθώς και στην παροχή εξοπλισμού διδασκαλίας σε χώρους μάθησης και καταφύγια.

- 66 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση ως δημοσιονομική στήριξη. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ουκρανική κυβέρνηση και το ίδρυμα Olena Zelenska. 

Η Επιτροπή αναμένει να εκταμιεύσει τη δημοσιονομική στήριξη ύψους 66 εκατ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες. Το UNOPS και το UNDP έχουν ξεκινήσει την εκτίμηση των ζημιών των εγκαταστάσεων που πρέπει να αποκατασταθούν επιτόπου. Η πλειονότητα των σχολικών εγκαταστάσεων που θα επωφεληθούν από αυτή την επιχορήγηση αναμένεται να επισκευαστεί εγκαίρως για την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.

Στην περίπτωση της επιχορήγησης ύψους 14 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για σχολικά λεωφορεία, η Bank Gospodarstwa Krajowego θα συνεργαστεί με τον επιτόπου εταίρο της, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Πολωνίας, για την προμήθεια των λεωφορείων στις αρχές του 2023.

Related

What's hot? 7233532248245456805

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item