Η ΕΟΚΕ προτείνει περισσότερα μέτρα για τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων

Στη γνωμοδότησή της με τίτλο «Πρωτοβουλία κατά καταχρηστικών πρακτικών προσφυγής στη δικαιοσύνη σε βάρος δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ...


Στη γνωμοδότησή της με τίτλο «Πρωτοβουλία κατά καταχρηστικών πρακτικών προσφυγής στη δικαιοσύνη σε βάρος δημοσιογράφων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων», η ΕΟΚΕ υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για την προστασία των πολιτών από στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP). Σε αυτήν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στις συζητήσεις σχετικά με ακανθώδη ζητήματα. 

Η ΕΟΚΕ ενέκρινε τη γνωμοδότηση και πρότεινε την επέκταση του καταλόγου των μέτρων με στόχο τον περιορισμό των αγωγών SLAPP. Ο εισηγητής της γνωμοδότησης Tomasz Andrzej Wróblewski δήλωσε: «Εάν δεν ενισχύσουμε το σύστημα, η ελευθερία του λόγου θα απειληθεί». 

Ο συνεισηγητής Christian Moos ανέφερε: «Πρόκειται για επείγον και πιεστικό πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε δράση για την προστασία των δημοσιογράφων και όσων καταγγέλλουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας ή διαφθοράς»

Οι αγωγές SLAPP χρησιμοποιούνται από ορισμένα ισχυρά άτομα, ομάδες συμφερόντων, εταιρείες και κρατικούς φορείς για τη φίμωση δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο, όπως οι κοινωνικοί ακτιβιστές, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υπό την ευρεία έννοια, οι ενεργοί πολίτες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι εν λόγω νομικές ενέργειες εκμεταλλεύονται κενά των δικαστικών συστημάτων για να εγείρουν αβάσιμες ποινικές ή αστικές αγωγές που εμποδίζουν, περιορίζουν ή τιμωρούν τη συμμετοχή των στοχευόμενων ατόμων ή ομάδων στα κοινά. 

Στις προτάσεις της ΕΟΚΕ περιλαμβάνεται η θέσπιση προδικαστικής απόφασης, η οποία θα περατώνει τις διαδικασίες που διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, καθώς και η ενοποίηση των δικαστικών διαδικασιών υπό συγκεκριμένη δικαιοδοσία κατόπιν αιτήματος του εναγομένου. Θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού χρονικού ορίου ή τρόπου ταχείας διεκπεραίωσης της διαδικασίας. Μια άλλη πρόταση είναι να αποκλειστεί η δυνατότητα ατόμων εκτός του ενάγοντος να χρηματοδοτούν αγωγές SLAPP.

Η επανεξέταση της εθνικής νομοθεσίας θα συμβάλει επίσης στον εντοπισμό μηχανισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των αγωγών αυτών. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία προσέγγιση, τόσο σε διασυνοριακές όσο και σε εθνικές υποθέσεις, και να δρομολογηθεί επανεξέταση των εθνικών νομοθεσιών με σκοπό την αποποινικοποίηση της δυσφήμισης στα κράτη μέλη όπου εξακολουθεί να διώκεται ποινικά. 

Η ΕΟΚΕ προτείνει επίσης να συντομευθεί ο προτεινόμενος χρόνος έως την αξιολόγηση της προτεινόμενης οδηγίας για τις αγωγές SLAPP από πέντε έτη σε δύο έτη. Τέλος, η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας. 

Οι επαγγελματίες του νομικού κλάδου και οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν έναντι των αγωγών SLAPP και να υπερασπίζονται καλύτερα την ελευθερία της έκφρασης.

Related

What's hot? 8421696851038962513

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item