Κομισιόν και σουηδική Προεδρία κινητοποιούνται για τη στήριξη των σεισμόπληκτων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, κ. Ουλφ Κρίστερσον , ανακοίνωσαν σήμερα ...


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, κ. Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να διοργανώσουν διάσκεψη δωρητών, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, με στόχο την κινητοποίηση κονδυλίων από τη διεθνή κοινότητα για τη στήριξη των ανθρώπων της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. 

Η διάσκεψη δωρητών θα συμβάλει στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών αυτής της εβδομάδας. Στόχος της διάσκεψης υψηλού επιπέδου, η οποία θα είναι ανοικτή σε κράτη μέλη της ΕΕ, γειτονικές χώρες, μέλη του ΟΗΕ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, είναι ο συντονισμός της αντίδρασης των δωρητών και η συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη της έγκαιρης ανάκαμψης και την παροχή αρωγής στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Ο επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, και ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Σουηδίας, κ. Γιόχαν Φορσέλ, θα ασκήσουν από κοινού την προεδρία της διάσκεψης. 

«Όλοι και όλες μας έχουμε κλονιστεί από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία αυτή την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουν οι εργασίες σε εικοσιτετράωρη βάση για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.Για τον σκοπό αυτό, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε αμέσως και έχει στείλει μέχρι σήμερα 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες από 23 χώρες. Ωστόσο, θέλουμε να στείλουμε ακόμα ένα μήνυμα στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας: η ΕΕ θα στηρίξει τις κοινότητές σας. Γιατί κανένας λαός δεν πρέπει να μένει μόνος του όταν πλήττεται από μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη διάσκεψη δωρητών μετά από συνομιλία με τον Σουηδό πρωθυπουργό, κ. Κρίστερσον. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Κρίστερσον τόνισε: «Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Βόρεια Συρία συνιστά καταστροφή χωρίς πρόσφατο προηγούμενο. Ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και η έκταση των φυσικών ζημιών γίνονται όλο και πιο σαφείς. Οι συνέπειες είναι πραγματικά φρικτές. Η Σουηδία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η βοήθεια της ΕΕ είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρκικού και του συριακού λαού σε αυτές τις τρομερές στιγμές.» 

Related

What's hot? 2791472517556223068

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item