Δημήτρης Παπαδημούλης: "Το ΕΚ καταδικάζει με σαφή πλειοψηφία την διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα"

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Αντιπρόεδρος του Ευρω...


Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συζήτηση με θέμα: "Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα - Δήλωση της Επιτροπής"

Η συζήτηση συμπεριλήφθηκε εκτάκτως στην Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας κατόπιν αιτήματος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, το οποίο στήριξαν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe, ενώ καταψήφισαν το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, και η ακροδεξιά. Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τη σημερινή συζήτηση, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, προσπάθησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας να το παρουσιάσει ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δυο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Κύρτσος, έχουν πέσει θύματα παράνομης παρακολούθησης ή και προεκλογικό εγχείρημα της αντιπολίτευσης.

Οι προσπάθειές του ωστόσο, έπεσαν στο κενό, καθώς το αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, δεν προήλθε από "κάποια διεθνή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη", αλλά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Το αίτημα που κατέθεσε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία - με ψήφους 237 υπέρ, 172 κατά και 7 αποχές, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα για τη χώρα μας, στην προσεχή Ολομέλεια του Απριλίου (17-20.4.2023), μετά το Πάσχα. 

Στη συζήτηση, την Κομισιόν εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρός της και αρμόδια Επίτροπος για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Παπαδημούλης είπε τα εξής: 

"Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, 

Στην πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία, καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει και περιμένει από την Κομισιόν, κυρία Γιούροβα, να κάνει περισσότερα, ως φρουρός του σεβασμού του κράτους δικαίου. Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε κι εδώ - για τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ‘’ελληνικό Watergate’’.

Πείτε μας, γιατί επί μήνες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το ‘’αμίλητο νερό’’, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κα Φον ντερ Λάιεν. 

Σας ευχαριστώ"

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Related

What's hot? 4601301288053332212

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item