Π. Κόκκαλης: "Η κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών, τάξεων και εθνών είναι ο μόνος δρόμος"

Δύο καίριες παρεμβάσεις την Δευτέρα 17/4 και την Πέμπτη 20/4 από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρο Κόκκαλη , για την κ...


Δύο καίριες παρεμβάσεις την Δευτέρα 17/4 και την Πέμπτη 20/4 από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρο Κόκκαλη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κλιματική δικαιοσύνη, την ενεργειακή δημοκρατία και την ανατροπή της πορείας μας προς μία κλιματική καταστροφή που παράγει ανισότητες, δυστυχία και τελικά θα φέρει κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ευρήματα της πιο πρόσφατης, 6ης Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (IPCC), ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο σύνθημα του το 1968 από ένα Παρίσι που ζούσε ημέρες εξέγερσης, όπως και σήμερα:

"Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα. 

Για μένα σημαίνει ότι η κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών, τάξεων και εθνών είναι ο μόνος δρόμος για την απαιτούμενη δράση για το κλίμα. 

Σημαίνει ότι είναι καιρός να βάλουμε τους ανθρώπους, τους ανθρώπους μας πάνω από τα κέρδη.”

Γιατί, 

“Η κλιματική καταστροφή συμβαίνει στη δική μας βάρδια, την τελευταία βάρδια που εξακολουθεί να μπορεί να εκτρέψει τη βαρβαρότητα, γιατί, για να μην κάνουμε λάθος, τα όρια της κοινωνίας θα μας συντρίψουν πολύ πριν από τα κλιματικά όρια που πλησιάζουμε ραγδαία." 

Ακολούθως ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς  στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα 17/4, με την υπερψήφιση του πακέτου "fit for 55", εξειδικεύοντας στο ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης ως τον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας, για την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα με επίδικο των εκλογών τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, τη φτώχεια στην ενέργεια και τις μεταφορές, και την έκθεση των πιο ευάλωτων κοινωνικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης όταν είναι εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για τα αίτια της.

Η τοποθέτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή τη Δευτέρα 17/4/2023 στην ψήφιση του "fit for 55" όπου το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη δημιουργία του νέου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, στο οποίο ήταν και εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς. Το Ταμείο αφορά τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών ενάντια στην φτώχεια στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις μετακινήσεις:

"Η Δίκαιη Μετάβαση είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μείνει κανένας πίσω και ειδικά οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή εκείνοι και εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές του θερμοκηπίου, εκείνοι και εκείνες που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, εκείνοι και εκείνες που έχουν τη μικρότερη δυνατότητα για να επενδύσουν ώστε να απελευθερωθούν από τα δεσμά του άνθρακα, την ενεργειακή και μεταφορική φτώχεια. 

Τα κοινωνικά σχέδια για το κλίμα πρέπει να είναι καρπός και φορέας πραγματικής διαβούλευσης, εργαλεία δημόσιας δέσμευσης και καλλιέργειας της Ενεργειακής Δημοκρατίας και της Κλιματικής Δικαιοσύνης. 

Ας προσέξουν τα κράτη-μέλη να φτάσουν αυτά τα χρήματα σε εκείνους που τα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με δομικές επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μηδενικού άνθρακα. Είμαι βέβαιος, πως αυτό το ταμείο στα χέρια της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο."

Η ομιλία του Π. Κόκκαλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τα ευρήματα της πιο πρόσφατης, 6ης Έκθεσης της Διεπιστημονικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (IPCC): 

"Έχω ένα λεπτό να μιλήσω για τις επιπτώσεις της τελικής έκθεσης της IPCC της συλλογικής μας επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις των πράξεών μας στον μοναδικό μας βιότοπο, τον πλανήτη Γη. 

Για να συνοψίσω, αντί για περισσότερα λόγια θα πρέπει να σας ζητήσω να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για τον κόσμο του χάους και της φωτιάς που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, όπως δείχνει η έκθεση και όπως φάνηκε στο γράφημα που έδειξε ο συναδέλφός μου Michael Bloss προηγουμένως. 

Δεν θα το κάνω! 

Γιατί εμείς συνάδελφοι, είμαστε δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι ανθρώπων, που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε. 

Αυτό συμβαίνει στη δική μας βάρδια, την τελευταία βάρδια που εξακολουθεί να μπορεί να εκτρέψει τη βαρβαρότητα, γιατί, για να μην κάνουμε λάθος, τα όρια της κοινωνίας θα μας συντρίψουν πολύ πριν από τα κλιματικά όρια που πλησιάζουμε ραγδαία. 

Υπήρχε ένα σύνθημα το 1968 στο Παρίσι, που βρισκόταν σε εξέγερση τότε όπως και τώρα.

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα! 

Για μένα σημαίνει ότι η κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών, τάξεων και εθνών είναι ο μόνος δρόμος για την απαιτούμενη δράση για το κλίμα. 

Σημαίνει ότι είναι καιρός να βάλουμε τους ανθρώπους, τους ανθρώπους μας πάνω από τα κέρδη. 

Είμαι πραγματικά περήφανος για την αλλαγή κατεύθυνσης για την κλιματική δράση που πέτυχαμε, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα και καλύτερα. 

Χρειαζόμαστε συστημικές αλλαγές τώρα! 

Όπως μας κατευθύνει η επιστήμη όπως προσδοκούν οι αγορές, όπως χρειάζεται η ανθρωπότητα και όπως απαιτεί από εμάς το ηθικό μας καθήκον.”

Related

What's hot? 6364610786015143720

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item