Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Αιτία για την έμφυλη βία η στρεβλή αντίληψη περί ισότητας των φύλων"

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού...


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, υπογράμμισε τη σημασία της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόληψη και τιμωρία όλων των μορφών βίας βάσει του φύλου, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της εμπορίας. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη ανάληψης πανευρωπαϊκών δράσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις γυναικείες οργανώσεις σε όλα τα κράτη μέλη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της εκπαίδευσης των νέων, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ κατέθεσε μάλιστα ερώτηση στην Κομισιόν για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ζητώντας από την Επιτροπή να στηρίξει εκστρατείες ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας. Παράλληλα, ζητά επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία και στην εκπαίδευση, καθώς και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

"Συζητούμε σήμερα στη σκιά πολέμων που συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης και αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, άγρια κακοποιημένες, βιασμένες και δολοφονημένες, και μάνες με τα μωρά στην αγκαλιά ξεριζωμένες χωρίς ελπίδα. Πρέπει να μας στοιχειώνουν αυτές οι εικόνες ντροπής. 

Αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο - και στην Ήπειρό μας φυσικά - εν καιρώ ειρήνης γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά με κάθε μορφή βίας ενώ τα περιστατικά αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. 

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την οποία νιώθουμε υπερηφάνεια και πρέπει - το τονίζουμε - να συμπεριλαμβάνει το βιασμό στα εγκλήματα μείζονος απαξίας, δεν μπορεί από μόνη της να ελέγξει το αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο που μαστίζει τις κοινωνίες μας. Έχουμε ανάγκη νέων κοινών ευρωπαϊκών προτύπων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας. 

Διότι η ανάληψη πανευρωπαϊκών δράσεων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και γυναικείες οργανώσεις παραμένει μεν η βασική προτεραιότητά μας στην επιτροπή FEMM, με πολύ σημαντικό νομοθετικό και πολιτικό έργο, όμως συνάδελφοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έμφυλη βία εδράζεται στη στρεβλή αντίληψη για την ισότητα των φύλων.

Με αυτή την παραδοχή, αυτό το δεδομένο, έχουμε ηθική υποχρέωση να γαλουχήσουμε τις νέες γενιές ξεκινώντας από τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ώστε οι νέοι να γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις."

Related

What's hot? 1128730207971948743

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item