Επιστολή Αρβανίτη και 26 ευρωβουλευτών: "Η Ευρώπη να σταθεί ενάντια στη σφαγή των δημοσιογράφων στη Γάζα"

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Κώστα Αρβανίτη , 27 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες απέστειλαν σήμερα επιστολή στην ευρω...


Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη, 27 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες απέστειλαν σήμερα επιστολή στην ευρωπαϊκή ηγεσία, ζητώντας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Josep Borrell, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την Πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola, να καταδικάσουν τις αθρόες δολοφονίες δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας. Η επιστολή συνυπογράφεται από Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και του Renew.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 100 δημοσιογράφων και εργατών τύπου, ενώ πολλοί ακόμα έχουν συλληφθεί ή είναι αγνοούμενοι ή τραυματίες. 

Οι συνυπογράφοντες τονίζουν πως «Εντός μίας ζώνης σύγκρουσης, ο δημοσιογράφος είναι η φωνή που θα δημοσιοποιήσει τις φρίκες ενός πολέμου, ο οποίος δε δείχνει να σταματά να κλιμακώνεται», και σημειώνουν ότι οι δημοσιογράφοι στην εμπόλεμη ζώνη, δεν διακινδυνεύουν μόνο τη ζωή τους υπηρετώντας το λειτούργημά τους, αλλά συχνά στοχοποιούνται προσωπικά οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους.

Οι ευρωβουλευτές κλείνουν την επιστολή τους καλώντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσουν τους θανάτους των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας ηχηρά και απερίφραστα. 

Όπως υπενθυμίζουν στους παραλήπτες της επιστολής, «Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για την Ελευθερία του Τύπου, ακόμη κι αν δεν έχει κατορθώσει να προσπελάσει όλα της τα σχετικά προβλήματα. Την ίδια ανθρωπιστική και δημοκρατική επαγρύπνηση, οφείλει να την εκπέμψει και στα μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης γειτονιάς της. […] Στον δρόμο για την επίτευξη της εκεχειρίας και την ακόλουθη έναρξη συνομιλιών για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί διαχρονικά στη ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν διστάσει να καταπατήσουν της ιδρυτικές της αξίες. 

Ακουλουθεί η επιστολή 

Θέμα: Θάνατοι δημοσιογράφων κατά την πολεμική σύρραξη στη Γάζα Αξιότιμε 

Ύπατε Εκπρόσωπε κ. Borrel, 
Αξιότιμη Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. von der Leyen, 
Αξιότιμη Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Metsola, 

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας έχει, όπως γνωρίζετε, προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων, συμπεριλαμβανομένων και αμάχων, καθώς και τον εκτοπισμό 2 σχεδόν εκατομμυρίων του παλαιστινιακού πληθυσμού.[1] 

Ανάμεσα στα πολυάριθμα θύματα αυτού του φρικτού πολέμου, οφείλουμε να προσμετρήσουμε και τις ζωές των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ που χάθηκαν. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται, προς στιγμήν, στους 95[2], ενώ πολλοί ακόμα έχουν συλληφθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται[3], τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.[4] 

Επιπρόσθετα, ο αυξημένος αριθμός νεκρών δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται να αντικατοπτρίζει μία ευρύτερη παγκόσμια τάση, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η UNESCO στο τέλος του Δεκεμβρίου, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους σε ζώνες σύγκρουσης παγκοσμίως το 2023, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα τελευταία τρία έτη.[5] 

Στα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) καθώς και το μέλος της PJS, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. 

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή, εν μέσω της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται καθημερινά και καταφθάνει στην δική μας ήπειρο μέσα από το πολλαπλά επικίνδυνο έργο των λειτουργών της Ενημέρωσης, εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας, για τον κίνδυνο ζωής υπό τον οποίον αναγκάζονται να εργαστούν οι δημοσιογράφοι και εργάτες τύπου στη Λωρίδα της Γάζας. 

Εντός μίας ζώνης σύγκρουσης, ο δημοσιογράφος βεβαίως και θεωρείται άμαχος πληθυσμός, είναι όμως κάτι περισσότερο από αυτό: είναι η φωνή που θα δημοσιοποιήσει τις φρίκες ενός πολέμου, ο οποίος, ο οποίος δε δείχνει να σταματά να κλιμακώνεται. 

Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για την Ελευθερία του Τύπου, ακόμη κι αν δεν έχει κατορθώσει να προσπελάσει όλα της τα σχετικά προβλήματα. Την ίδια ανθρωπιστική και δημοκρατική επαγρύπνηση, οφείλει να την εκπέμψει και στα μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης γειτονιάς της. 

Αγαπητοί Ύπατε Εκπρόσωπε, Πρόεδρε της ΕΕ, Πρόεδρε του ΕΚ, σας καλούμε να πάρετε άμεσα σαφή θέση για αυτό το ζήτημα. Σας καλούμε να καταδικάσετε ηχηρά και απερίφραστα τους θανάτους των δημοσιογράφων στη λωρίδα της Γάζας. Στον δρόμο για την επίτευξη της εκεχειρίας και την ακόλουθη έναρξη συνομιλιών για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί διαχρονικά στη ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν διστάσει να καταπατήσουν της ιδρυτικές της αξίες.

Related

What's hot? 4536846244878992848

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item