Η ΕΕ ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος

Τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα βελτιώσουν την αποτελεσ...


Τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της επιβολής του ποινικού δικαίου και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση σοβαρών περιβαλλοντικών εγκλημάτων με πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. 

Ειδικότερα, η νέα οδηγία θα περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο κατάλογο περιβαλλοντικών αδικημάτων που θα καλύπτει τις σοβαρότερες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν στο ποινικό τους δίκαιο. Θα εισαγάγει διάφορες νέες κατηγορίες παραβάσεων, όπως η παράνομη ανακύκλωση πλοίων, η παράνομη άντληση υδάτων, καθώς και σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες και τον υδράργυρο. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά αδικήματα, με αυστηρότερες ποινές, όταν ένα από τα αδικήματα που ορίζονται στην οδηγία οδηγεί σε σοβαρή, εκτεταμένη και ουσιαστική ζημία ή καταστροφή του περιβάλλοντος. 

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος σε όλη την ΕΕ, η οδηγία καθορίζει πλέον συγκεκριμένες κατηγορίες και επίπεδα κυρώσεων, καθώς και διατάξεις για ενισχυμένη επιβολή της νομοθεσίας. Παρέχει επίσης στήριξη και συνδρομή στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Related

What's hot? 3864528521201507094

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item